مطالعه آنلاین مثنوی معنوی | مولوی (مولانا جلال‌الدین بلخی)

مولانا‌ جلال‌الدین ‌محمد ‌بلخی مشهور به مولوی شاعر بزرگ ایرانی‌تبار و پارسی‌گوی قرن هفتم هجری است. وی را با نام‌های مولانا (در کشورهای پارسی‌زبان) و رومی (در کشورهای اروپایی و آمریکا) نیز می‌شناسند و مثنوی معنوی در شمار مشهورترین و بهترین کتاب‌های تاریخ ادبیات پارسی است.

مولانا از علما و صوفیان و شعرا و عرفای بزرگ جهان است. کمابیش همه صوفیان شرقی، اعم از ایرانی و افغان و تُرک و عرب، مولانا را مرشد خود دانسته و او را می‌ستایند. مولوی درابتدا عارفی وارسته و معلمی اندیشمند بود. اما ملاقات او با شمس تبریزی در سال ۶۴۲ هجری، انقلابی در وی پدید آورد که موجب ترک مسند تدریس گردید و به مراقبت نفس و تذهیب باطن پرداخت.

مولانا جلال‌الدین بلخی

مثنوی معنوی مولوی

شیخ بهایی می‌گوید:

مثنوی معنوی مولوی
هست قرآنی به لفظ پهلوی
من نمی‌گویم که آن عالیجناب
هست پیغمبر، ولی دارد کتاب

بی‌گمان مثنوی مولوی را بایستی در شمار پنج شاهکار برتر تاریخ ادبیات پارسی قلمداد کرد. این کتاب نه فقط یک منظومه شعر، بلکه یک شاهکار بی‌مانند و درس اخلاق و زندگی برای هر انسانی در هر کجای دنیا می‌باشد.

مثنوی مولوی تا کنون به بیشتر زبان‌های زنده دنیا ترجمه شده است و در هر گوشه‌ای از دنیا، طرفداران خاص خود را دارد. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت و پس از معرفی کامل مولانا و مثنوی او، متن کامل مثنوی مولوی را بدون سانسور و حذفیات برای مطالعه آنلاین شما قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

زندگی‌نامه مولوی

مولانا در سال ۶۰۴ هجری در بلخ زاده شد. پدرش بهاءالدین ولد نام داشت و از صوفیان بزرگ زمان خود بود. وی در میان هم‌عصران خود اسم و رسمی داشته و مورداحترام اهالی بلخ قرار داشت.

در حوالی سال ۶۱۰ هجری و چندی پس از یورش مغولان به ایران، بهاءالدین ولد دست همسر و فرزندش را گرفته و ترک دیار کرد تا از شمشیر بی‌رحم مغولان در امان باشد.

او در امتداد مسیر غربی حرکت کرده، شهرها را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشت و نهایتا در قونیه که یکی از غربی‌ترین شهرهای حوزه ایران فرهنگی بود و امروزه در ترکیه قرار دارد، ساکن گردید. مشهور است که در جریان این کوچ اجباری، با عطار در نیشابور نیز دیداری داشتند. هرچند که این واقعه مستند نیست و مشخص نیست تا چه اندازه حقیقت داشته باشد.

مثنوی معنوی / مثنوی مولوی

مولانا و شمس تبریزی

چندی بعد در قونیه، بهاءالدین ولد پدر مولانا چشم از جهان فروبست. مولانا به زودی رشد کرده و در ۳۷ سالگی به یکی از بزرگ‌ترین و مشهورترین زاهدان و عابدان قونیه تبدیل شده و مریدان و شاگردان بسیار داشت.

در این زمان طی رویدادی به صورت اتفاقی با شمس تبریزی آشنا شد. شمس چنان بر وی تاثیر عمیقی گذاشت که مولانا کلاس و مکتب و شاگردان را رها کرده، عزلت‌نشین گردید و پس از مکاشفات درونی، به شعر و ترانه و دف و سماع روی آورد و شد آن‌چه که باید می‌شد.

علاقه مولانا به شمس و دورشدن وی از شاگردان باعث دشمنی شاگردانش با شمس گردید. شمس مدتی تحمل کرد ولی سرانجام کاسه صبر لبریز گردید، قونیه را به مقصد دمشق ترک گفت.

این فراق چنان بر مولانا گران آمد که شوریده احوال گردید و در غم و اندوه فرورفت. مریدان که به اشتباه خود پی برده بودند بنای عذرخواهی و پوزش بگذاشتند و نهایتا پسر مولانا را رهسپار دمشق کردند تا شمس تبریزی را بازآورد. با بازگشت شمس، مولانا بار دیگر شادمان گشت.

بدون هیچ تردیدی باید دیدار مولوی و شمس را نقطه عطفی در تاریخ زندگی وی و همچنین نقطه عطفی در تاریخ ادبیات پارسی بدانیم. این دیدار چنان مولانا جلال الدین را منقلب کرد که گویی او دوباره متولد شد. شاید اگر این دیدار نبود، امروز ما با شاهکاری مثل مثنوی معنوی هرگز مواجه نبودیم.

از همین روی است که بسیاری از پژوهشگران، اصولا مولانا و شمس را جدا از یکدیگر نمی‌دانند و عقیده دارند که اگر این دیدار محقق نمی‌شد، ما امروزه نه شاهکاری به نام مولانا در تاریخ ایران زمین داشتیم و نه با بزرگ‌مردی به نام شمس آشنا بودیم.

شعری از مولانا

جدایی مولانا و شمس 

اما این وصال به درازا نپایید چرا که حسادت دشمنان باردیگر شعله برافروخت و این‌بار شمس برای همیشه قونیه را ترک گفت. به کجا؟ کسی نمی‌داند. مولانا چنان از این فراق در غم و اندوه فرو رفت که روز و شب سماع می‌کرد و بی‌قرار بود.

دوبار برای یافتن او از قونیه خارج شد و تا دمشق رفت اما خبری از شمس نیافت. او تا آخر عمر خود شمس را دیگر ندید اما آتش عشقی که شمس در دلش انداخته بود کارساز گردید تا مولانا، مولانا شود!

مولانا جلال‌الدین بلخی سرانجام در سال ۶۷۲ هجری قمری، پس از مدت‌ها بیماری پیاپی، زندگی را بدرود گفت و در همان شهر قونیه چشم از جهان فروبست.

مشهور است که روز مرگ او، در قونیه سیلی از مردم از مسلمان و زرتشتی و مسیحی و یهودی سرازیر گردید و شهر در غم و اندوه و سوگواری فرورفت.

امروزه آرامگاه او در قونیه محل تجمع صوفیان و عارفان از سرتاسر جهان است. بلاتردید این سخن‌سرای بزرگ، از بزرگترین مفاخر ایران‌زمین و پارسی‌گویان است.

شمس تبریزی در کنار مولانای ایرانی

اشعار مولانا

تقریبا تمام آثار مولانا به زبان شیرین مادری‌اش یعنی زبان پارسی سروده شده است. باری در میان اشعارش، معدود ابیاتی به زبان‌های ترکی و عربی و یونانی نیز دیده می‌شود.

مثنوی معنوی مهم‌ترین و مشهورترین کتاب مولانا است. این اثر را بهترین اثر عرفانی در تمام تاریخ می‌دانند. تا امروز تمام به تمام زنده دنیا، مثنوی مولوی ترجمه و در همه جهان نسخه‌ای از آن یافت می‌گردد.

دیگر اثر او، مجموعه اشعاری است که به نام مراد و مرشد خود، دیوان شمس تبریزی نام‌گذاری کرد. سبک اشعار این مجموعه، غزل است. بیش از نود و پنج درصد از اشعار این کتاب فارسی و مابقی عربی و ترکی و یونانی است.

به طور کلی مولانا را می‌توان در شمار ۵ شاعر بزرگ تمام تاریخ ایران‌زمین قلمداد کرد. وی تبحری خدادادی و بی‌مانند در طبع شعر داشت و سروده‌های وی به‌گونه‌ای است که هیچ‌کس نمی‌تواند نظیر آن‌ها را خلق نماید.

فیه ما فیه، مجالس سبعه، رباعیات و چند اثر دیگر نیز در شمار آثار به‌جای مانده از حضرت مولانا هستند. تک به تک ابیات و سطرهای موجود از مولانا، درس است. درس عشق و آزادی و آزادگی. از میزان شهرت و اعتبار مولانا همان بس که در ایالات متحده، پرفروش‌ترین و پرتیراژترین کتاب از یک نویسنده غیرانگلیسی‌زبان، کتا مثنوا معنوی است و این خود گویای اعتبار و قدرت کلام حضرت مولاناست.

اخیرا روزنامه تایمز، مثنوی مولوی را در کنار گلستان سعدی، در شمار صد کتاب ارزشمند تاریخ که صددرصد ارزش خواندن و مطالعه دارند، قرار داده است. این دو کتاب از معدود کتاب‌های غیرانگلیسی هستند که در این لیست دیده می‌شوند.

مولانا

مولوی مایه فخر ایران و ایرانی

کتاب مثنوی مولوی فقط یک کتاب شعر نیست. این اثر، درس است. درس عشق و دلدادگی. درس انسانیت و معرفت. کمتر ملتی در دنیا وجود دارد که چنین شاهکاری را داشته باشد.

با وجودی که بسیاری از کشورک‌های متخاصم و جدید‌التاسیس قصد دزدیدن مولانا و دادن هویت غیرایرانی به وی را دارند، اما ما ایرانی‌ها و پارسی‌زبان‌ها در آسودگی نشسته و به تلاش‌های مضبوحانه‌شان پوزخند می‌زنیم! چرا که اگر تمام دنیا تلاش کنند، نمی‌توانند از شاعری را که نود درصد اشعارش به زبان پارسی است، هویت‌زدایی کنند!

ما ایرانیان و همه پارسی‌زبانان و آریایی‌نژادات فلات بزرگ ایران، به مولانا عشق می‌ورزیم و وی را می‌ستاییم. بدون شک مولوی را بایستی فخر ادبیات پارسی و بزرگ تاریخ ایران زمین قلمداد نماییم.

در تاریخ ادبیات ایران‌زمین شما هرگز نمی‌توانید کسی را بیابید که جایگاه مولانا را داشته باشد. وی شاعری خوش‌کلام، عارفی وارسته و دلداده‌ای دلباخته بود. کمتر کسی را می‌توان یافت که این‌گونه همه‌ خصائل والای انسانی و عرفانی را یکجا داشته باشد.

مولانا مولوی

مطالعه آنلاین مثنوی مولوی

برای مطالعه آنلاین مثنوی‌معنوی حضرت مولانا، بر روی هر یک از بخش‌های زیر کلیک بفرمایید:

دفتر نخست
             بخش نخست
             بخش دوم

دفتر دوم
             بخش نخست

             بخش دوم

دفتر سوم
             بخش نخست

             بخش دوم

دفتر چهارم
             بخش نخست

             بخش دوم

دفتر پنجم
             بخش نخست

             بخش دوم

دفتر ششم
             بخش نخست

             بخش دوم

مطالعه آنلاین مثنوی معنوی مولوی

همچنین می‌توانید متن کامل کتاب مثنوی معنوی را از لینک زیر به صورت PDF دانلود نمایید:
دانلود کتاب PDF مثنوی مولوی

مطالعه آنلاین دیوان حافظ

مطالعه آنلاین گلستان و بوستان سعدی

مطالعه آنلاین شاهنامه فردوسی

مطالعه آنلاین مثنوی معنوی و فیه ما فیه

مطالعه آنلاین دیوان اشعار عطار

مطالعه آنلاین رباعیات خیام

مطالعه آنلاین دوبیتی‌های باباطاهر

مطالعه آنلاین دیوان رودکی

مطالعه آنلاین دیوان سنایی

مطالعه آنلاین بهارستان جامی

  1. رضا:

    گفتم: زکجایی تو؟
    تسخر زد و گفت: ای جان
    نیمیم ز ترکستان
    نیمیم ز فرغانه
    نیمیم ز آب و گل
    نیمیم ز جان و دل
    نیمیم لب دریا
    نیمی همه دردانه

    دیوان شمس؛ دو بیت از غزل شماره ۲۳۰۹

  2. Faiz mohammad valizadg:

    خداوند گار بلخ از مشهورترین و بزرگ‌ترین شاعران پارسی‌زبان در حوزه تمدنی ایران بزرگ است.
    زبان فارسی زبان مشترک ایرانیان و افغان‌ها و تاجیک‌هاست و همه ما به زبان و شاعرانی همچون مولانا، حافظ، سعدی، فردوسی افتخار می‌کنیم.

  3. کتاب باز:

    بسیار زیبا جذاب

  4. فاطمه:

    درود و سپاس بیکران برای این خدمات عالی علمی و فرهنگی و ادبی که به ایرانیان و پارسی‌زبانان ارائه می‌دهید.

  5. شیوا بلوری:

    کل مثنوی به فارسی نوشته شده بعد چهارتا کشور تازه تاسیس میگن مولوی ایرانی نیست!!!
    درود بر شما و درود بر ایران و ایرانی

  6. وحید حسینی:

    کلامی برای وصف حالم پس از خوانش ابیات و آموزه‌های حضرت مولانا جلال‌الدین محمد ، ندارم. حضرتش با سحر کلام و معانی نهفته در آن ، انسان را از دنیا به جایی میفرستند که نامی برایش نمی‌شناسم.
    سپاس از شما عزیزان و زحمت‌کشان فرهیخته و ادیب و کاربلد

  7. فائزه فروتن:

    چرا کتاب مجالس سعبه رو پیدا نمیکنه ☹

  8. Jawid:

    سلام تشکر از برنامه خوب و با کیفیت تان ایکاش کار تان را روی pdf انجام بدهید.

  9. بهرام غفاری:

    سلام با تشکر از برنامه خوب وبا کیفیتتان ای کاش کاری را رو PDF انجام می دادید که بهتر بتوانیم کوپی پست کنیم. باتشکر

  10. Duane:

    اقا لینک مطلبو من پیدا نکردم.میشه راهنماییم کنید؟

  11. علی:

    سلام.واقعا وبسایت خوبی دارید

  12. دانلود کتاب آیین نامه رانندگی:

    ممنون از سایت خوبتون. من هم توی سایتمون آموزش های زیادی گداشتم به سایت من هم سر بزنید

Copyright © 2012 ~ 2024  |  Design By: Book Cafe

دانلود همه کتاب‌ها
   هزاران کتاب در گوشی شما ⇐

نوروز آریایی، پیروز باد 

6 فروردین
🌟 «زادروز زرتشت»، فرخنده باد 🌟

🍀 سیزده بدر، سبز باد 🍀

3 اردیبهشت
🔥 «گلستان‌جشن» فرخنده باد
🔥
(جشن اردیبهشت‌گان)

6 خرداد
🌾 «جشن خردادگان»، خجسته باد
🌾

6 تیرماه
🌸 «جشن نیلوفر»، شاد باد 🌸
بزرگداشت کشاورزی و باغ‌بانی در ایران باستان

13 تیرماه
🏹 «جشن تیرگان»، فرخنده باد
🏹
روز بزرگداشت باران، ایزد باران (تیر) و گرامی‌داشت آرش کمانگیر

7 مرداد
🍃
«جشن اَمُردادگان»، شاد باد
🌿

4 شهریور
🔥 «آذر جشن»، خجسته باد 🔥
شهریورگان، روز پدر در ایران باستان

16 مهرماه
🍁 «جشن مهرگان»، فرخنده باد
🍁
گرامی‌داشت ایزد مهر، و روز پیروزی فریدون و کاوه آهنگر بر ضحاک ماردوش

✹ فرخنده باد 7 آبان ✹
👑 روز کوروش بزرگ 👑

10 آبان‌ماه
💧 «جشن آبان‌گان»، فرخنده باد
💧
گرامی‌داشت ایزدبانو آناهیتا، نگهبان و نگهدار آب‌ها

🍉 شب چله، فرخنده باد 🍉

9 آذرماه
🔥 جشن آذرگان، فروزان باد
🔥
بزرگداشت ایزد آذر، نگهبان و نگهدار آتش‌ها

1 دی‌ماه
🌞 «جشن خُرّم‌روز»، خجسته باد 🌞
گرامی‌داشت اهورامزدا

2 بهمن
🐏 جشن بهمن‌گان، فرخنده باد 🐏

10 بهمن
🔥 جشن سده، فروزان باد 🔥

5 اسفند
♡ جشن اسفندگان، شاد باد ♡
سپندارمذگان، روز بزرگداشت عشق و گرامی‌داشت بانوان

🔥 جشن چهارشنبه‌سوری، فروزان باد 🔥

نوروز ایرانی، پیروز باد

19 فروردین
🌼 جشن فروردین‌گان، گرامی باد 🌼
یادبود فَروَهَر و روانِ درگذشتگان